Mecenas Literaci.eu

Losowe utwory

Odsłon : 27112327
Naszą witrynę przegląda teraz 15 gości 

Lech Konopiński

lech-konopinski.jpg

 

Literat - poeta, satyryk, aforysta, autor utworów dla dzieci i młodzieży oraz widowisk telewizyjnych, dziennikarz. Nowator formy i treści typu haiku, aforyzmów, trioletów, oktostychów oraz krótkich form satyrycznych.

1978 -86 - prezes poznańskiego Oddziału ZAKR

członek zarządu ZLP Oddział Wielkopolski, członek Komisji Kwalifikacyjnej przy ZG ZLP (od 1988 r), Publicysta filatelistyczny, redaktor i wydawca czasopisma "Filatelista Polski",

Urodzony 16 marca 1931 r w Poznaniu

Absolwent Wydział Handlu Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Poznaniu , doktorat nauk ekonomicznych Uniwersytetu Łódzkiego.

Debiut literacki w 1954 r na łamach tygodnika "Szpilki", W 1960 r. wydaje pierwszy tomik wierszy p.t. "Akcje i reakcje" z ilustracjami Jacka Fedorowicza.

W latach 1956-60 sekretarz redakcji tygodnika satyrycznego "Kaktus" oraz pod pseudonimem Wiktor Leliwa (wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim) oraz pseudonim Lech Kolecki- autor fraszek w "Głosie Wielkopolskim". W latach 1960-65 - redaktor "Gazety Poznańskiej" pseudonim Wiktor Leliwa, (wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim)

1978 - 2000 - Organizator "Biesiady Humorystów" -Kostrzyn Wlkp

1994 i nadal Publicysta filatelistyczny, redaktor i wydawca czasopisma "Warta" i "Filatelista Polski", Współpracownik redakcji katalogu znaczków pocztowych "Michel - Europa" oraz albumów Leuchtturm Verlag, Współorganizator wielu wystaw i pokazów filatelistycznych w tym światowej WF Polska '73, Uczestnik i wystawca na światowych i europejskich imprezach, sędzia filatelistyczny klasy międzynarodowej

 

Autor 60 książek o nakładzie ok. 5 mln. egzemplarzy w tym:

- zbiory aforyzmów, fraszek, wierszy, piosenek,

M. in. 6 tomów fraszek i limeryków ilustrowanych przez Maję Berezowską: "Amoreski", Diabelskie Sztuczki", "Pawie Oczka", "Rajskie Jabłuszka", "Alfabet Amora", "Uśmieszki i Łezki"

oraz "Oczarowani limerykami" (2005),

W przygotowaniu: "Uśmieszki i łezki" oraz "Fraszkopis z konopi"

 

Przekłady z języka niemieckiego, m. inn. "Przygody Maksa i Moryca" Wilhelma Buscha i "Piotruś Rozczochraniec" Heinricha Hoffmana,

 

Sztuki i musicale dla dzieci:

m. innymi: "Figliki w takt muzyki", "Tajemnicze znaki", "Lisek urwisek" "Przygoda z przyrodą", ''Zaczarowany las" i inne

 

Proza i wiersze dla dzieci

Wiersze i proza miedzy innymi:

"Bajeczne historie" -1977, ''Co pełza i hasa po polach i lasach?'' - 1979,1980,1985,1989, "Roczek Puszka" 1992 r , "Myszki myszkują wszędzie" i "Roczek Puszka" - 1992. "Zajączek" -1992, "Miś Kuba" - 1993, "Miś Bari", "Polna myszka", "Bóbr Poldek", "Zabłąkane kurczątko", "Miś i pszczółki". "Kotek trzpiotek", "Króliczek wędrowniczek", "Szkoła pod Listkiem", "Jak wesoło przyjaciołom", "Smyki z Afryki", "Na łące pod słońcem", "Jesień w lesie", "Awanturka pieska Burka", "O psotkach kotka Trzpiotka" -1994. "Kocięta", "Króliczki", "Szczenięta", Źrebięta" - 1999, "Złote kurczęta" - 2002, "Konopiński dzieciom" - 2004 oraz wiele, wiele innych

 

Opracowania:

- klasycznych bajek i baśni dla dzieci w formie wierszy (1994 r):

wg Hansa Christiana Andersena: "Brzydkie kaczątko", "Calineczka"

wg Charlesa Perraulta: "Czerwony kapturek", "Kopciuszek", "Kot

w butach", "Śpiąca królewna"

wg braci Grimm: "Królewna Śnieżka"

wg Collodiego: "Pinokio"

i inne

 

Ksiązki dla dorosłych :

"Akcje i reakcje" - 1960, "Amoreski" - 1963, "Diabelskie sztuczki" -1968, "Bajeczne historie", "Rajskie jabłuszka" - 1971, "Pawie oczka" - 1975, "Alfabet Amora" -1979, 1989, "Figlarne listki"- 1980, "Śmieszne pretensje" -1981, "Żarty znad Warty" (z Wł. Ścisłowskim) -1983

 

Haiku, triolety, oktostychy:

"Haiku bel liku" - 2007 r

"Myśli - gedanken" - 2006 (wersja polsko-niemiecka)

Aforyzmy:

"Aforyzmy śmiechu warte" - 1994 i "777 Aforyzmów" w wersji polsko - niemieckiej - "Myśli Gedanken" - 1994,

"Na wadze aptekarskiej czyli gwoździe w moździerz" - 1998, "Gorzkie pigułki" - 1999, "Ostre strzykawki" - 1997

 

Wiersze, fraszki, skecze

Wybór fraszek -1989, "Skrzydełka Erosa" - 1990, "Poznańskie pyry" - 1990, "Podaj łapę" - 1990, "Poznańskie pyry czyli chichranie i śpiywanie po naszymu" - wiersze -1990, "Fraszki" -1990,

 

Piosenki :

Od 1961r - teksty piosenek m. innymi dla Anny Jantar, Eleni, Jerzego Grunwalda, Krzysztofa Krawczyka:

"Najtrudniejszy pierwszy krok", "Co ja w tobie widziałam", "Za każdy uśmiech twój", "Za wszystkie noce", "Poniesie nas wiatr", "Nigdy w piątek" w 1975 r (udział w finale Festiwalu Piosenki w Tokio), "To co dał nam świat", "Szła noc" - I nagroda w konkursie Ministerstwa Obrony Narodowej na piosenkę żołnierską -1970, "Król pikowy", "Miłość jak wino" i "Na miłość nie ma rady", "Popędzimy w dal saniami" i inne (około 200)

oraz dla zespołów regionalnych ;"Kapela zza winkla" "Plewiszczoki" , "Junki z Buku" - ponad 100 piosenek, napisanych gwarą poznańską

Jest laureatem (w tym wspólnie z Włodzimierzem Ścisłowskim) wielu nagród na Festiwalach Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu "Zaślubinowy pierścień" - 1968, "Nie ma mocnych na żołnierza", "Gdy Polska da nam rozkaz", " Marsz plutonu", "Szła noc"- 1973,

 

Filmografia

1971 - film "Milion za Laurę" piosenka: " Czujna straż"

1977 - film "Nie zaznasz spokoju" piosenka: "Kto powie nam, co to jest miłość"

1986 - serial "Pan Samochodzik i niesamowity dwór" - słowa piosenki

1986 - film "Weryfikacja" piosenka: "Gdy Polska da nam rozkaz"

1987 - 1976 - 1977 w serialu "Dorastanie" piosenka: "Najtrudniejszy pierwszy krok"

 

Bajki na płytach CD:

"Bajki - grajki - numer od 1 do ponad 100, m. inn.: "Plastusiowy pamiętnik", "Guliwer w krainie Liliputów", "Wyprawa na szklaną górę", "Niech żyje Słoń!". "Przygody Robinsona Crusoe", "Brzydkie kaczątko", "Kopciuszek", "Kot w butach", "Pinokio", "Ali Baba i czterdziestu rozbójników", "Przygody Piotrusia Pana", ''Książę Lech i druhów trzech''

 

Posiadane ordery:

- Złoty Krzyż Zasługi (1977)

- Zasłużony Działacz Kultury (1982)

- Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski(1985)

- Odznaka Honorowa miasta Poznania

- "Za zasługi w rozwoju województwa .poznańskiego"

- "Złota Księga" - uzyskana w Plebiscycie Czytelników (1971) za "Rajskie jabłuszka"

- "Order Uśmiechu" przyznany na wniosek dzieci poznańskich szkół i przedszkoli

- nagroda za wiersz "Druh Ogórek" odebrana z rąk Jana Brzechwy

- zamieszczenie przez Międzynarodowe Centrum Biograficzne w Cambridge nazwiska Lecha Konopińskiego w światowym opracowaniu:

"Wybitni Ludzie XX - Wieku" oraz "Wybitni Europejczycy XXI Wieku"

- nagrody Ministra Kultury i Sztuki oraz innych instytucji

- nagrody Ministerstwa Łączności

- Statua "Hipolita" - "Zasłużony Wielkopolanin"

- srebrny medal za "Zasługi dla Obronności Kraju" (1974)

- odznaka "Zasłużony dla woj. Leszczyńskiego" (1988)

- medal Wojewody Poznańskiego, za całokształt (1989)

- odznaczenie "Dziennikarskie Koziołki" - wyróżnienie dla redaktora Lecha Konopińskiego seniora zawodu dziennikarskiego,

Poznań 2004 r

- Honorowa odznaka prezesa TMMP pani prof.dr hab.Jadwigi Rotnickiej (medal wg projektu .Stanisława Mrowińskiego) przyznany, jako podziękowanie za współpracę, inicjatywy a także wieloletnią działalność w dziedzinie filatelistyki

 

oraz wiele innych

 

Filtr tytułów     Wyświetl: 
# Tytuł artykułu Odsłony
1 Lech Konopiński: Fraszkopis z konopii 3900
2 Lech Konopiński: Od bieguna do bieguna 3237
3 Lech Konopiński: Smyki z Afryki 3491
4 Lech Konopiński: Konopiński dzieciom 3673